Hemelwater afkoppelen: de mogelijkheden

Hemelwater afkoppelen van de riolering wordt al om gestimuleerd. Er komen wel een aantal opties bij kijken en hier helpen wij u graag mee verder:

24/7 bereikbaar

Publicatie datum: 01-Jan-1970
24/7 bereikbaar

Grindkoffer

Een gridkoffer is eigenlijk heel eenvoudig. Het is een strook grind bij een huis of terras. Een grindkoffer vangt het regenwater op en laat het langzaam in de grond infriltreren. Hoe grover het grind, hoe meer water er geborgen kan worden. Wel is het belangrijk dat er geen hoog grondwaterpijl is. Het is een diepe sleuf of kuil van ongeveer 50 cm diep. Deze sleuf is bedekt met worteldoek en gevuld met grind.

Infiltratiekratten

Het voordeel van infiltratiekratten is toch wel dat ze bovengronds geen ruimte in beslag nemen. Afhankelijk van de omvang van de kratten en de hoeveelheid, kunnen de kratten een aanzienlijke hoeveelheid water opslaan en laten infiltreren. De kratten kunnen bijvoorbeeld goed onder een terras of andere verharding geplaatst worden.

Wadi

Heb je veel ruimte en houdt je van een natuurlijke uitstraling? Dan is een Wadi wat je zoekt. Een Wadi is een kuil of greppel die begroeid is met grassen en grind. Het water dat verzameld wordt loopt de Wadi in en daar wordt het opgevangen. De Wadi geeft het water langzaam aan de bodem af (infiltratie) waardoor het water niet het riool belast. Het is een relatief eenvoudige oplossing voor de lange termijn!

Infiltratieput

U heeft ze vast wel eens gezien, de grote rioolbuizen die men onder de wegen plaatst. De infiltratieputten zijn een wijziging hiervan. Dit houdt in dat de wanden van de buizen water doorlatend zijn en dat de buis rechtop wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het water eenvoudig weg kan en dat er veel ruimte is om het water tijdelijk op te vangen. Bijkomend voordeel is dat het een te onderhouden systeem is. In tegenstelling tot infiltratiekratten, is de infiltratieput toegankelijk en een open geheel. Daardoor kunt u er voor kiezen het schoon te maken.

Drainage slangen

Door de HWA aan te sluiten op een zandfilter en door te laten lopen in drainage slangen, brengt u het water eenvoudig terug in de grond. Echter dient er bij hevige regenval een overstort te zijn. Dit kan gerealiseerd worden door het water dan via een T-stuk weer boven de grond te laten komen waarna het eenvoudig weg kan lopen op zijn natuurlijke manier.

Meer weten over HWA afkoppelen?

Er zijn een legio aan methoden, maar welke past het beste bij u en uw situatie? Wij denken graag met u mee en zorgen voor een passende oplossing. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.